AMSTERDAM 2017 (6) Muzeul Willet-Holthuysen. Muzeul Genților

În singura zi mai înnorată a sejurului nostru la Amsterdam am pornit să vizităm două muzee mai deosebite, aflate foarte aproape unul de celălalt.

Un tramvai ne-a dus aproape de Piața Rembrandt. Am admirat pe drum, din nou, pistele de biciclete și disciplina circulației. O vitrină cu faimoasele brânzeturi olandeze ne-a făcut cu ochiul, apoi ne-am întâlnit cu o biserică (pe aici sunt mult mai rare decât în orașele Europei catolice sau ortodoxe).

amsterdam-magazin-cu-branzeturi-olandeze

În Piața Rembrandt am avut plăcuta surpriză de a întâlni personajele din ”Rondul de noapte” turnate în bronz și făcând deliciul fotografilor amatori.

amsterdam-rondul-de-noapte-in-bronz

Am luat-o pe o străduță plină de restaurante (într-unul aveam să și mâncăm) și am ajuns foarte repede la primul muzeu, Muzeul Willet-Holthuysen. Am intrat și aici fără a plăti, grație cardului I Amsterdam.

În anul 1895 Louisa Willet-Holthuysen și-a donat casa, mobilierul și colecția de artă a soțului său – Abraham Villet – orașului Amsterdam. Casa avea deja o vechime de 200 de ani, dar a fost conservată perfect în spiritul sfârșitului secolului al XIX-lea.

La intrare ne-a întâmpinat un simpatic cuier în forma ”arborelui vieții”, motiv favorit al Art Nouveau – la sfârșitul secolului XIX-începutul secolului XX.

amsterdam-muzeul-willet-holthuysen-cuier

La parter se află o bucătărie uriașă, cu vedere și ieșire în superba grădină a casei. 

amsterdam-muzeul-willet-holthuysen-bucataria-5

O scară superb decorată cu tapiserie, tablouri și statui duce către cele două etaje ale casei.
La etajul I, etajul principal al casei, pe un hol lung și frumos decorat ca și scara, se află salonul doamnelor, salonul domnilor (căci doamnele și domnii se retrăgeau separat după ce mâncau împreună în sufragerie), sufrageria cu masa de douăsprezece persoane, sala de bal și, în capătul holului, un bow-window ce dă înspre grădină.

amsterdam-muzeul-willet-holthuysen-bow-window

amsterdam-muzeul-willet-holthuysen-sufrageria-2


La etajul al doilea se află dormitorul, biroul stăpânului casei, biblioteca și camera colecțiilor (deasupra bow-window-ului de la etajul I). În camera colecțiilor, cu vitralii la ferestre, erau adăpostite colecția de statuete și colecțiile numismatice ale stăpânului casei.

Pe o scăriță laterală, cu doar câteva trepte, se urcă spre o cameră-depozit, situată în podul casei. Pe rafturi sunt diverse alimente, vase, lămpi. În încăpere se mai află mobile vechi, probabil scoase din uz de stăpânii casei.

Și ne luăm rămas-bun, mulțumind în gând generosului cuplu datorită căruia am respirat pentru câteva zeci de minute aerul sfârșitului de secol XIX dintr-o casă olandeză.

*

În aceeași zi în care am vizitat Muzeul Willet-Holthuysen am făcut câțiva pași mai departe și am vizitat și Museum of Bags and Purses Hendrikje – Muzeul genților.

Asta nu înainte de a admira, legată la un colț de stradă, o bicicletă de … lemn.

Și aici am intrat în muzeu fără a plăti, grație cardului pomenit de atâtea ori, I Amsterdam.

Adăpostit într-o elegantă casă cu trei etaje, fosta reședință a primarului Amsterdamului din 1664, muzeul adăpostește o colecție de peste 5000 de poșete și genți. Pot fi admirate aici de la gingașele poșete din mătase cu perle ale secolului XVI la necessair-urile secolului XIX și până la mult-râvnitele creații moderne Chanel, Louis Vuitton și Hermes, incluzând pe lângă gențile de damă și serviete bărbătești și genți de voiaj ori de sport, pantofi, pălării, ba chiar și felurite accesorii – inele, brichete etc.

Las fotografiile să vorbească mai departe!

2 comentarii

  1. E minunat ce ne arati aici!
    Am, asa, un gust amar: de ce n-or face si ai nostri muzee de acest gen? Ar avea ce prezenta. Poate ca gresesc teribil, dar la cum se desfasoara lucrurile pe aici, case, mobilier, colectii etc. donate oraselor de diferite personalitati risca sa ajunga in „colectiile” unor impostori sau sa fie vandute la marile case de licitatii…
    Din casele „monument istoric” ar fi in stare sa faca pensiuni! 😦

    Zile senine iti doresc, Zina draga! ❤

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Proiectează un site ca acesta, cu WordPress.com
Începe