AMSTERDAM 2017 (7) Parcul Keukenhof

La vremea când plănuiam să vizităm Amsterdam, una dintre dorințele mele (poate cea mai mare) a fost să vizităm și Keukenhof, uriașul și superbul parc cu flori situat la câteva zeci de kilometri de Amsterdam.

Citind despre el, am aflat cu mare părere de rău că funcționează doar 7 săptămâni pe an, de la sfârșitul lui martie până pe 15 mai. Ori noi nu puteam pleca spre Amsterdam decât exact pe 15 mai…

M-am resemnat și am renunțat la vizită, dar, citind pe diverse site-uri despre Amsterdam, am găsit o informație despre unul de pe care se puteau cumpăra bilete de transport și intrare la Keukenhof. Curioasă, m-am dus pe acel site și… surpriză! Am descoperit că anul acesta parcul este deschis cu o săptămână în plus, până pe 23 mai. Urgent am cumpărat biletele on-line (36 euro/persoană) pentru 17 mai.

Feribotul

Deși nici zilele anterioare nu fuseseră urâte, nici cele ce au urmat nu au fost rele deloc, ziua de 17 mai a fost cea mai frumoasă dintre toate. Soare și perfect senin, iar la amiază au fost nu mai puțin de 31 grade Celsius. Am pornit cu autobuzul spre splendida Gară Centrală, am luat de acolo feribotul, gratuit pentru toată lumea, cu care am traversat în cinci minute un canal ca să ajungem la turnul A‘Dam.

Turnul A’Dam

Am ridicat biletele chiar de la turn. Din spatele turnului am luat autocarul cunoscutei firme HopOn-HopOff, prezentă în toate marile orașe europene. Curățenie impecabilă, scaune capitonate cu catifea, aer condiționat individual, TV la care s-a prezentat în engleză un material începând cu istoria Amsterdamului și terminând cu istoria parcului Keukenhof.

La sosire (ora 10:30) ne-a fost arătat un semn de întâlnire, unde trebuia să fim prezenți exact peste patru ore, la 14:30. Ca să termin cu asta, la plecare erau mai mulți călători decât la venire. Au avut prioritate la îmbarcare cei care aveau înscrisă pe bilete ora respectivă. Și apropo de priorități, cu biletul cumpărat dinainte am avut prioritate la intrarea în parc, unde era o mare de oameni și ar fi fost ceva de așteptat.

Câteva cuvinte despre Keukenhof. Cuvântul înseamnă în limba neerlandeză ”grădina bucătăriei”. Exact asta a și fost, în secolul al XV-lea, grădina bucătăriei contesei Jacqueline de Baviere. În anul 1950, aici se deschidea o expoziție a cultivatorilor de bulbi. În câteva decenii, Keukenhof devenea un obiectiv turistic de talie mondială. Astăzi cel mai mare parc de primăvară din lume, Keukenhof adăpostește anual peste 7 milioane de plante cu bulb, cu precădere lalele, dar și crini, narcise, zambile, lăcrămioare, cafeluță și multe altele.

Încă vreo câteva cuvinte și las fotografiile să vorbească mai departe. Parcul este organizat excepțional, la fiecare răspântie de alei găsești fie un lac (cu rațe sau cu lebede ori gâște) fie o fântână arteziană, fie o veche mașină de făcut muzică, așa cum erau pe la bâlciuri acum o sută de ani, fie pavilioane cu băuturi răcoritoare și bere, altele cu înghețată, ori magazine cu suveniruri. Peste tot bănci, curățenie, parfum îmbătător de flori. Spectacolul culorilor îl vedeți imediat în fotografii. Ne-a venit să plângem când s-a apropiat timpul să ieșim de acolo!

Rățuște…

… și lebede

Căței…

… și statui

Dar mai ales flori!

Și-am încălecat pe-o șa și v-am spus povestea călătoriei la Amsterdam așa!

Aceasta a fost ultima noastră călătorie în străinătate. În anii ce au urmat au intervenit probleme de sănătate din cauza cărora am renunțat la două rezervări, apoi a apărut nebunia cu Covidul, apoi iar probleme de sănătate. Nu știu dacă vom mai călători în viitor, dar suntem foarte mulțumiți de tot ceea ce am văzut, de toate amintirile adunate, comori pe care nu poate nimeni să ni le ia.

Cât despre adnotările privind viața noastră, am început din anul 2013 un ”Jurnal de femeie” în care scriu și astăzi și voi scrie … până la capăt. De acum, vă aștept acolo!

4 comentarii

  1. Cam ciudat programul pentru parc, chiar daca exista o motivatie ‘logica’, desi…
    Minunate pozele cu flori si vietati! Lumina soarelui a generat poze superbe!
    Multumesc pentru noua calatorie, draga Zina! ❤

    Apreciat de 1 persoană

    1. Nu e ciudat. Parcul e dedicat in exclusivitate plantelor cu bulbi, mai ales lalelelor, iar acestea înfloresc tocmai in acea perioadă. În restul timpului, minuțioase lucrări de întretinere.
      Mă bucur că m-ai însoțit peste tot, dragă Suzana! ♥

      Apreciat de 1 persoană

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Proiectează un site ca acesta, cu WordPress.com
Începe