AMSTERDAM 2017 (5). MUZEUL HEINEKEN EXPERIENCE

Fațada vechii fabrici de bere Heineken, azi muzeu

La marginea ariei centrale a orașului Amsterdam, spre sud, pe un canal, se află o clădire impozantă îmbrăcată în cărămidă roșie. Mari litere aurii amplasate pe clădire ne semnalează de departe clădirea fostei fabrici de bere Heineken.

În anul 1864 Gerard Adriaan Heineken o determina pe bogata sa mamă să cumpere fabrica de bere De Hooiberg, fondată în anul 1592. În anul 1873, după angajarea dr. Elion, ce fusese studentul lui Louis Pasteur și crease drojdia Heineken-A, a început producția berii Heineken. Berea a fost premiată de numeroase ori pe plan internațional, încă din al doilea an de producție și până în zilele noastre.

Una dintre primele sticle de bere Heineken, de la 1900

Brandul Heineken a devenit principalul sponsor al Ligii Campionilor UEFA și al Cupei Mondiale la Rugby, iar din 2016 berea Heineken a devenit berea oficială a Campionatului Mondial de Formula 1.

Astăzi, prima clădire a fabricii este muzeu, purtând numele ”Experiența Heineken”.

Instalații de fermentare

Muzeul, în care am intrat beneficiind de o reducere datorată aceluiași card I Amsterdam, prezintă felul în care a evoluat la începuturi procesul de fabricare și îmbuteliere a berii Heineken. Contribuie la prezentare numeroase fotografii, filme, instalații și diverse obiecte, ba chiar și jocuri vizuale.

Un memento (cu cai adevărați) al grajdurilor cu caii care trăgeau căruțele cu butoaie de bere

Vizita este o feerie, iar experiența este completă, căci s-au păstrat multe din zonele originale ale fabricii, așa cum erau ele, unele nu prea bine luminate, cu zgomotele produse de utilaje, cu mirosurile fermentației, ba chiar și cu trepidațiile produse de diverse instalații. La final, se vizitează grajdurile, în care se află acum cinci cai superbi și carele în care se transportau cândva butoaiele cu bere. Vizita se încheie cu o degustare de bere (un pahar inclus în prețul biletului) și cumpărături în magazinul muzeului, unde se găsesc fel de fel de pahare, halbe, deschizătoare de bere, brelocuri, umbrele, șorțuri de bucătărie, treninguri, tricouri etc. etc. – toate cu emblema Heineken.

Deși vizita a fost la început pentru mine o concesie făcută curiozității bărbătești, pot să spun că la sfârșit am fost încântată că am făcut-o!

4 comentarii

  1. Chiar daca e muzeu al berii, tot muzeu este si tot despre cum a fost in trecut „vorbeste”. Adica: n-ar fi avut cum sa te dezamageasca vizita. 🙂
    Fara exceptie, cand citesc „Heineken” imi amintesc filmul vazut cu mai multi ani in urma despre rapirea lui Freddy Heineken (in 1983) – mare figura omu’. 🙂

    Zile senine iti doresc, Zina draga! ❤

    Apreciat de 1 persoană

    1. Da, a fost foarte interesant, instructiv și distractiv. Mai ales la final, când, arătând brățara de vizitator, primeai gratis un pahar cu bere rece! 😀

      Sănătate și numai bine, dragă Diana!

      Apreciază

  2. Bine au facut, ca totul este foarte inedit. Berea imi place moderat, insa mi-ar placea sa vad un loc unde se produce. A doua imagine e deosebita tare. Multumesc draga Zina!
    Zile frumoase si sanatate maxima! ❤

    ps. Voi fi plecata o perioada, asa ca ma voi delecta decalat de alte calatorii ale tale! 🙂

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Proiectează un site ca acesta, cu WordPress.com
Începe