AMSTERDAM 2017 (4) Muzeul diamantului. Muzeul Van Gogh

Banca de la intrarea în Muzeul Diamantului din Amsterdam

De 400 de ani orașul Amsterdam este cunoscut drept ”Orașul diamantelor”. Încă din secolul XVI numeroși protestanți și evrei s-au refugiat în Olanda din calea represiunii catolice. Printre ei, numeroși negustori și șlefuitori de diamante. În secolul XVII Amsterdamul devenea capitala mondială a diamantelor. Cele două războaie mondiale au mai schimbat lucrurile, dar orașul a rămas până astăzi un centru important al comerțului cu diamante.

Societatea Coster, ”Coster Diamonds”, este una dintre cele mai vechi case de comerț cu diamante. Printre altele, aici a fost tăiat și șlefuit faimosul diamant Koh-i-Noor, în anul 1852. Muzeul Diamantului se află sub patronajul acestei societăți și în imediata apropiere a sediului acesteia. Chiar lângă intrarea în muzeu se află o bancă placată cu plăci oranj – culoarea națională a Olandei – ce poartă însemnul acestei societăți – pisicuța albă cu o coroană cu diamante.

Biletul de intrare la Muzeul Diamantului din Amsterdam

Încă înainte de a intra în muzeul propriu-zis (fără a plăti, grație cardului I Amsterdam), am avut plăcerea de a primi două diamante! E drept că erau doar pozate pe biletele de intrare (căci chiar dacă nu plătești, primești bilete când prezinți cardul menționat). 

Muzeul este o istorie a diamantelor, ce prezintă locurile unde se găsesc cele mai prețioase dintre pietre și aspectul lor neatrăgător în stare brută, felul în care se taie și se șlefuiesc aceste pietre, montarea lor în metale prețioase și modul în care se evaluează diamantele, după greutate, claritate, culoare și tăietură.

Sunt expuse felurite bijuterii, aparținând unor persoane din diverse case regale ori alte celebrități. Nu m-a interesat să le rețin numele, erau prea multe. La sfârșit, câteva surprize: o sabie japoneză din sticlă de Murano, cu mâner din aur și diamante, un craniu din aur alb bătut în peste 1000 de diamante, o rachetă de tenis din aur și diamante!

Replica trofeului competiției de tenis Diamond Games de la Antwerp (Anvers): o rachetă de aur bătută în peste 1700 de diamante, în valoare de peste 1 milion de euro, destinat jucătorului/jucătoarei care câștigă competiția de trei ori într-un interval de cinci ani. Trofeul a fost cucerit la băieți de un singur tenisman, Ivan Lendl. La fete, Venus Williams a fost cea mai aproape de trofeu, câștigând de două ori (2002 și 2003), dar a treia oară socotelile i-au fost date peste cap de Amelie Mauresmo care a învins-o în finală (2005).

Lanuri de grâu sub nori de furtună de Vincent van Gogh

Muzeul Van Gogh din Amsterdam este dedicat pictorului Vincent van Gogh și contemporanilor săi.

Aflat nu departe de Stedelijk Museum și de Rijks Museum, muzeul Van Gogh este format din două clădiri: clădirea Rietweld – principala structură, unde se află colecția permanentă – și aripa Kurokawa – destinată expozițiilor temporare. Inaugurat în anul 1973, muzeul deține cea mai mare colecție din lume de picturi și desene ale lui Van Gogh.

Chiar la intrare te întâmpină un aranjament floral care nu poate să nu te ducă imediat cu gândul la floarea-soarelui și la galbenul atât de dragi marelui pictor.

Clădirea Rietweld are trei etaje. Operele și viața zbuciumată a lui Van Gogh precum și opere și fotografii ale prietenilor și maeștrilor lui sunt ordonate cronologic, începând de la parter. Aici, o galerie separată conține autoportretele marelui pictor, iar de partea cealaltă a unui hol imens se află o cafenea și un magazin superb cu suvenituri inspirate de operele sale.

Trebuie  să fac o menține specială despre grija arătată publicului. Clădirea deține mai multe lifturi și o scară rulantă, pentru cei pe care scările îi obosesc. Pentru persoanele în vârstă (și am văzut un mare număr de astfel de persoane), precum și pentru cele cu dizabilități, sunt puse la dispoziție gratuit scaune rulante, ce pot fi luate de la garderobă.

Din nefericire, acesta a fost singurul muzeu în care fotografiatul a fost interzis. Am reușit să fotografiem pe furiș și cu mari emoții un singur tablou, tabloul meu favorit! Am observat abia mai târziu că imaginea se afla și pe unul dintre biletele de intrare. Apropo de bilete, și aici am intrat fără să mai plătim, grație cardului de transport I Amsterdam.

6 comentarii

  1. Cred ca e fascinant Muzeul Diamantelor! Sigur, si muzeul dedicat pictorului, dar daca picturi am mai vazut prin muzee, exponate ca cele din primul muzeu n-am prea vazut in realitate. 🙂

    Weekend frumos iti doresc, Zina draga! ❤

    Apreciat de 1 persoană

    1. Da, Diana, chiar e fascinant. Și nu am arătat nimic din istoria exploatării diamantelor, expusă pe mai multe panouri, care, însă, nu puteau fi fotografiate.
      Să ai o săptămână așa cum ți-o dorești, draga mea! ♥

      Apreciază

  2. Ce muzee deosebite! Cine ar putea să nu fie fascinat să admire strălucirea și frumusețea diamantelor? Câtă artă și precizie în șlefuirea lor!
    Iar operele marelui Van Gogh…nu mai au nevoie de cuvinte. Un singur lucru mă întristează, de fiecare dată când văd vreun tablou de-al său pe internet sau la Tv: operele sale sunt acum printre cele mai valoroase și ce trist și sărac a fost autorul lor în timpul vieții!
    Sărut mâna, doamna Zina. Multă sănătate și numai bine! 🙂

    Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Proiectează un site ca acesta, cu WordPress.com
Începe