Este o plăcere pentru cei care fac turism în Praga să viziteze Staromestske Namesti sau Piața Orașului Vechi. Se află la doi pași de stația de metrou Staromestske, nu prea departe de Piața Wenceslas. Se poate merge cu ușurință pe jos, dar a plouat zdravăn în ziua în care am fost noi pe acolo și am preferat metroul.
Piața Orașului Vechi
Când intri în piață, nu știi încotro să te uiți mai întâi, captivat de frumusețea clădirilor. Cea mai vizibilă clădire, prin amploarea dar și prin fațada ei bogat ornamentată și cu gust colorată, este palatul Golz-Kinsky (în centrul imaginii) care găzduiește azi colecția de pictură a Galeriei Naționale, precum și un restaurant de lux. În dreapta imaginii, în fundal, se vede biserica Sfânta Maria din Tyn, a cărei fațadă este acoperită până la jumătate de niște cladiri masive, ce sunt lipite de pereții bisericii, lăsând doar un spațiu îngust pentru intrare. Spre centrul pieței (dreapta imaginii, în plan apropiat), se află monumentul lui Jan Hus, rector al universității din Praga ce a fost ars pe rug în anul 1415 fiindcă a propus reforma radicală a Bisericii, pentru a elimina corupția din sânul ei…
Biserica Sf.Maria din Tyn. Interior
Trecând prin micul tunel ce duce la intrarea bisericii Sf. Maria din Tyn, nu poți să nu te minunezi de grosimea pereților din vechime. Biserica datează din secolul al XIV-lea și a fost construită în stil gotic.
Biserica aceasta te intimidează cumva, copleșindu-te cu strălucirea sumbră a ornamentelor aurite și ramelor masive din lemn lustruit, închis la culoare.
Biserica Sf. Nicolae. Interior
În schimb, biserica Sfântul Nicolae din Piața Orașului Vechi (mai există una cu acest hram în zona Mala Strana) te înalță și te încurajează, străluminată de strălucirea cristalelor din candelabrul grandios, dar și de ornamentele albe și aurii răspândite peste tot, pe coloane, arcade, balustrade, suporturi, ferestre.
Pornind mai departe prin piață, vizavi de biserica Sfântul Nicolae, am văzut un trotuar întreg ocupat de plite pe care se frig bucăți mari de pulpă de porc, cârnați, iar într-o cratiță uriașă se umflă ceva care seamănă cu o uriașă omletă cu cartofi. Păcat că ploua atât de tare încât nimeni nu a avut curaj să se oprească să mănânce la mesele cu tablii minuscule și cu picioare lungi puse lângă bordură, fără nici un fel de acoperiș și fără scaune, firește. Și prețurile erau chiar bune ! 60 de coroane o felie groasă de friptură care la restaurant costa 220 de coroane (e drept, și cu ceva garnitură).
Ceasul astronomic (cel de sus)
Mergând înainte, am ajuns la clădirea vechii primării, la turnul cu ceasul astronomic, care nu arată doar ora, ci și poziția astrelor în momentul respectiv. Deasupra ceasului sunt două mici ferestruici, care se deschid la ora fixă și lasă să se vadă un dans al unor mici statuete. Între ferestre, un cocoș aurit, care cântă și el la oră fixă. Am stat în ploaie și am așteptat ora aia fixă, dar spectacolul m-a cam dezamăgit, ca și la schimbarea gărzii la castel. Ferestrele și păpușile sunt tot atât de firave cum este și glasul cocoșului. Mare diferență față de adevăratul spectacol de la Anker Uhr !
Menționez aici și ceasurile de pe Primăria evreiască, din cartierul Josefov. Unul dintre ceasuri, cel din dreapta, are cadran obisnuit. Cel din stanga are înscrise semne ebraice și se citește invers, de la dreapta la stânga, așa cum citesc evreii textele scrise în limba lor.
Casa în care a locuit Franz Kafka în copilărie
Fațadă cu pictură în stil Art Nouveau
Am încheiat plimbarea prin piață admirând minute în șir superbele fațade ale unor vechi clădiri (renovate și păstrate cu sfințenie de praghezi), precum și magazinele de suveniruri pentru toate buzunarele. Deși cerul era înnorat, ploaia a înviorat culorile fațadelor și le-a scos în evidență.
Sărut mâna, doamna Zina!
Foarte frumoase aceste impresii de călătorie, mai ales când este vorba de un oraș vestit, precum Praga, plin de atâtea vestigii și locuri frumoase pentru vizitat și admirat.
Vă doresc din toată inima multă, multă sănătate și numai bine! 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Deși e atât de departe, merită să bați drumul până la Praga. Prima oară am fost cu avionul, dar a doua oară am călătorit cu mașina, străbătând România, Ungaria, Austria și Cehia. Însuși drumul este o splendoare!
Sănătate și numai bine, Alex!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Impresionante monumente, dar si ceasurile mi-au placut tare mult!
Calatoriile tale sunt frumoase si mai invatam si noi! 🙂
Sanatate multa, multa, draga Zina! ❤
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Am avut mare noroc, Suzana, să pot face acele călătorii. După ultima, cea de la Amsterdam, au intervenit probleme de sănătate, ba ale noastre, ba ale omenirii… Acum, în noua mea stare, nu cred că voi mai putea să călătoresc prin Europa. Nu-i nimic, îmi ajunge și atât și voi fi fericită să pot călători prin frumoasa noastră țară.
Sănătate și numai bine!
Sănătate și numai bine!
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Hei! Nu te gandi in felul asta! Noua ta stare se va imbunatati,
asa sa gandesti non stop!
Imbratisari cu drag! ❤
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Sigur că starea sănătății mele se va îmbunătăți, dar nu va mai fi niciodată așa cum a fost… Mulțumesc mult pentru încurajări, nici nu știi cât de mult contează pentru mine!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Este încă o relatare captivantă.
Sănătate!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Mulțumesc pentru apreciere și urare!
Sănătate și numai bine, Daurel!
ApreciazăApreciază