GRECIA 2017. INSULA THASSOS, SKALA KALIRACHI (1)

Insula Thassos

Anul acesta sejurul la mare, în Grecia, a fost dedicat experiențelor noi. Întâi, am hotărât să mergem cu mașina noastră și nu cu avionul sau autocarul. Ca atare, am ales o destinație mai apropiată, ca să parcurgem drumul într-o singură etapă. Deci, insula Thassos, ”insula de smarald”, cea mai apropiată insulă de România, aflată la 613 kilometri distanță, în Marea Egee.

Drumul n-a fost rău deloc, am plecat dimineață la patru și jumătate, am ajuns la patru și jumătate după-amiază. Am făcut și niște pauze, voite sau nu, două-trei pe la benzinării pentru mâncare, benzină și altele, 45 de minute așteptare la graniță la Makaza (numai 5 minute la întoarcere!), 15 minute la feribot (30 minute la întoarcere). Șoselele, bunișoare în România, mai proaste în Bulgaria, super în Grecia. E drept că în Bulgaria nu am fost pe ruta ce trece pe la Sofia, deci nu am beneficiat de autostradă.

A doua noutate a fost aceea că nu am făcut rezervare la hotel, ci la un resort cu apartamente, aflat chiar lângă plajă, în locația Skala Kalirachi (sau Kalliraki). Când am ajuns acolo, surpriză! Deși GPS-ul arăta 0 km, nu se vedea nicăieri vreo firmă, ceva. Am dat telefon la numărul precizat în rezervare și, cu chiu cu vai ne-am înțeles cu cineva care știa engleză atât cât să nu moară de foame pe străzile Londrei. Cu greaca pe care o mai știe soțul meu, a mers.


Casa, văzută de pe plajă

Mai tragic a fost când a venit mama celui cu care am vorbit la telefon. Ce s-o mai lungesc, ”resortul” era de fapt casa părinților aceluia, doi octogenari care nu vorbeau o boabă de engleză. Ne-am trezit, deci, ”în gazdă”, ca pe timpuri când mergeau oamenii la mare sau la munte, la particulari. Bătrânii avuseseră cândva aici un mic restaurant, a cărui amintire era păstrată de sirena pictată pe perete.

Dormitorul

Apartamentul era el un fel de apartament, numai că era la etajul doi, nu unu cum ceruserăm noi prin Booking. Scara abruptă, cu trepte înalte, ne-a cam tăiat respirația, mai ales că am urcat-coborât cel puțin de trei ori pe zi. Două camere ce dădeau dintr-una într-alta, dormitor și living; tot în living dădea și o bucătărie ”americană”, cu un frigider de vârsta gazdelor, dar cu aragaz electric, cuptor cu microunde, mașină de spălat, mașină de călcat. ”Baia” era cât o batistă, cu un vas de toaletă ca de grădiniță, cu un duș de 1 mp și o baterie coșcovită; la chiuvetă nu curgea decât apă rece. Totuși, am avut apă fierbinte tot timpul la duș, cu excepția unei după-amieze în care a fost necesară o scurtă intervenție la centrala termică.
Incinta întregului apartament (inclusiv tavanul) era căptușită cu lambriu de lemn, iar ”decorațiunile” erau contemporane cu proprietarii…

Cât despre alte cuceriri ale tehnologiei moderne, în dormitor era un aparat de aer condiționat care funcționa, televizoare erau două, dar cel mare era ”kaput” după cum a zis gazda, iar cel mic era un tv Sport alb-negru… Internetul, după o jumătate de zi de demersuri, a mers strună tot timpul, în schimb nici vorbă de uscător de păr.

4 comentarii

 1. Ha, ha! Uscator de par? De ani buni nu am mai folosit vreunul. Dar ai cumva dreptate. Poate ca acolo trebuia sa fie si asa ceva. O aventura interesanta in acea incinta. Peretele ala din spatele patului parca face parte dintr-o sauna…😊
  Totusi cred ca a fost deosebita destinatia. Am tot auzit despre ea.
  Numai bine, draga Zina! O luna mai linistita la voi!❤️😘

  Apreciat de 1 persoană

  1. La mare uscătorul de păr e foarte necesar.
   Tot apartamentul era îmbrăcat în lemn pe dinăuntru, ai fi zis că e o cabană de la munte.☺
   O lună mai cu flori și soare, cu liniște și pace! ♥

   Apreciat de 1 persoană

 2. Sunt frumoase și asemenea „aventuri” în locații mai… „domestice”, spre deosebire de hoteluri aglomerate și zgomotoase. Iar apropierea de mare… face toți banii!
  Numai bine, doamna Zina! 🙂

  Apreciat de 1 persoană

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Creează-ți site-ul web cu WordPress.com
Începe
%d blogeri au apreciat: