PRAGA (2) Podul Carol – Sfantul Jan Nepomuk – strada Zamecka

Marți, 17 septembrie 2013

Micul dejun de la hotelul Royal Plaza din Praga a fost pe măsura camerei. În fiecare dimineață trei feluri calde: bacon prăjit, crenvurști fierți și ouă fierte sau omletă. Alături: șuncă de Praga, salam, cașcaval obișnuit și cașcaval afumat, iaurt, cereale, unt, miere, Finetti, pastă de brânză la cutie pentru întins pe pâine, pâine albă, pâine neagră, cornuri cu susan, legume (roșii, ardei, castraveți), fructe (struguri, mere, banane), prăjituri ca de casă (chec cu nuci, tarte cu fructe), torturi cu ciocolată, cu fructe de pădure și mascarpone, mmm! Băuturi: apă plată, lapte, ceai, cafele de toate felurile, suc de portocale. Cred că nu am spus tot, dar și așa e destul, nu ?!

Afară sunt 8 grade Celsius. Punem haine peste haine și pornim. Ne oprim întâi la H&M ca să-și ia Ionuț geaca mult dorită. Mai târziu o va scoate din sacoșă și o va îmbrăca pe deasupra gecii subțiri pe care o avea pe el.

Oricine face turism in Praga nu poate să omită plimbarea pe Podul Carol. Dacă stai în centru, nu e chiar mare lucru să ajungi până acolo pe jos. Cum aveam în program în aceeași zi și castelul din Praga (am pierdut o zi din cauza ploii și a trebuit să condensăm), noi am luat metroul A de la stația Muzeum la stația Staromestska, apoi am mers și cu tramvaiul 17 o stație.

Am ajuns foarte repede în zona Hradcany și am coborât chiar pe malul râului Vltava, râu ce izvorăște din Pădurea Boemiei și se varsă în Elba, la Melnik, tot în Cehia.

Castelul Praga și Podul Carol

De îndată ce am coborât din tramvai am zărit o frumoasă imagine de ansamblu, o panoramă ce începea în dreapta cu Muzeul Bedrich Smetana (compozitorul național al cehilor) se continua către stânga cu podul Carol, iar în stânga sus se încheia apoteotic cu turnurile castelului.

Am făcut câțiva pași și am ajuns la statuia lui Carol al IV-lea, regele Boemiei. El a fondat podul, în secolul al XIV-lea, pe locul unde se construise un alt pod, în urmă cu două sute de ani. La început, podul a fost numit Podul de piatră, apoi Podul Praga și în sfârșit, Podul Carol – Karluv most. Podul Carol este construit în stil gotic, are o lungime de 516 m, 10 m lăţime şi 16 arce peste Vltava. Se întinde de la turnul din Stare Mesto până la turnul din Mala Strana.

Statuia Sf. Jan Nepomuk de pe Podul Carol

Pe la sfârșitul secolului al XVII-lea, balustradele podului au fost împodobite cu statui și grupuri statuare în stil baroc, având unele părți aurite și înfățișând sfinți, regi, prinți și scene religioase. Din 1965 statuile au fost așezate în lapidariumul Muzeului Național, iar pe pod se află copiile acestora.

Crucea care marchează locul de unde a fost aruncat în Vltava Sf. Jan Nepomuk

De o mare atenție din partea călătorilor se bucură crucea care marchează locul de unde, în 1393, Sfântul Jan Nepomuk (Nepomucene) a fost aruncat de pe pod în apele Vltavei. Legenda spune că a fost pedepsit astfel de regele Vladislav al IV-lea pentru că refuzase să-i spună secretele reginei Sofia, aflate, probabil, la spovedanie. Astăzi se spune că atingerea corpului sfântului de pe acest monument ar aduce îndeplinirea unei dorințe.

Pe pod se află numeroși pictori, dispuși să facă pe loc o caricatură sau un portret, ori să-ți vândă un peisaj. La numeroase mici tarabe se vând podoabe artizanale, dar surpriza cea mai mare este o orchestră dixie, un grup de muzicanți trecuți de prima tinerețe, care cântă chiar plăcut.

Depășind turnul din Mala Strana, se intră pe străduțe cu o mulțime de magazine cu suveniruri. În această zonă predomină obiectele din cristal de Boemia, nu pentru orice buzunar.

Mașină de epocă pentru turul Pragăi

Pe stradă se află câteva automobile de epocă vopsite în roșu strălucitor, așteptând clienții pentru a-i duce în turul orașului.

Începem să urcăm pe o stradă lungă (Zamecka) ce duce spre intrarea principală a castelului. Pe aceasta strada se află clădirile mai multor ambasade, printre care și cea a României.

Vitrina unui magazin cu suveniruri

Dintr-o vitrină ne uimesc prețurile unor păpuși (4500-5000 CZK), reușite, e drept. În ușa unui mic magazin ne poftește să intrăm o gazdă din plastic roșu ce se înclină zâmbind.

O gazdă primitoare

La ușa unei mici cafenele e legat un teckel de piatră ce ne informează, printr-o plăcuță fixată în zid, că acolo e casa lui și ne poftește în cafenea.

Va urma

6 comentarii

  1. Multumesc pentru aceasta continuare deosebita! Chiar un catel ca cel din ultima imagine nu stiu sa fi vazut. E haios foc. Statuia Sfantului are o aureola materializata deosebit .
    Sper ca esti bine,draga Zina, ca totusi esti cam tacuta.
    Sanatate si numai bine la voi! Pupici! ❤

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Creează-ți site-ul web cu WordPress.com
Începe
%d blogeri au apreciat: