BUDAPESTA (2) Băile Szechenyi și un local cu papa bun

Budapesta este oraşul cu cele mai multe băi termale din Europa. În anul 1930, a primit titlul de Spa City – fiind oraşul în care se află cele mai multe izvoare termale din lume.

În 1937, oraşul a fost declarat staţiune termală, cu ocazia primului Congres internaţional al staţiunilor termale. La Băile Gellert a fost înfiinţată Asociaţia balneară internaţională.

Băile Szechenyi. Bazinele in aer liber

Dacă Băile Gellert sunt considerate cele mai frumoase băi termale din Budapesta, Băile Szechenyi sunt cel mai mare complex de bai termale din Europa.

Băile Szechenyi se află  în Varosliget, cartier central al Budapestei, în spatele complexului format de Monumentul Mileniului, Muzeul de Artă, de o parte a monumentului,  şi de Palatul Artelor, de cealaltă parte.  Aceste băi, deschise în 1913, reprezintă un imens complex de piscine, saune, saloane de masaj, inclusiv un restaurant cu autoservire şi chioşcuri de îngheţată şi răcoritoare. Piscinele cu apă-termală interioare şi exterioare, cuprind printre ele şi pe cele cu apele cele mai adânci şi mai fierbinţi dintre băile-termale din Ungaria. Complexul este adăpostit într-o superbă clădire în stil Secession (Art Nouveau sau neobaroc).

Băile Szechenyi. Bazin interior

Clădirea, ca un uriaș inel oval, adăpostește mai multe bazine cu temperaturi diferite, printre care cel cu apă la 30 de grade C, în care un curent de apă îi conduce în șir indian pe cei din bazin, de jur împrejur.

În ”curtea interioară” a clădirii, adică în interiorul inelului, se află un spațiu uriaș cu trei bazine mari, pe lângă care sunt spații pentru plajă. Cele trei bazine au temperaturi diferite. Primul, în care se înoată ordonat, pe culoare, are  24-26 grade C. Al doilea are 28-30grade C, iar al treilea 36-38 grade C. În acestea două sunt fel de fel de jeturi, de jacuzzi, de curente circulare etc. Se poate înota, dar se poate și merge în ele, iar pe margini se află o treaptă pe care oamenii se pot așeza să se odihnească.

Fiecare bazin este precedat de un șanț în care, intrând, oamenii lasă praful de pe picioare. Sunt dușuri peste tot, reci și calde. Intrarea în bazine este pardosită cu piatră cu asperități, pentru a preveni alunecarea. Peste tot – frumoase statui din care țâșnește apă. Peste tot – bănci, scaune, paturi pentru stat la soare. Lăsam prosoapele pe o bancă și colindam bazinele preț de o oră, tot acolo le găseam. Apropo de asta, la intrare primești un ”ceas” de plastic cu care deschizi un dulap în care îți pui lucrurile, apoi îl închizi tot cu ajutorul ceasului. Sunt sute de dulapuri, dar fiecăruia îi corespunde un singur ”ceas”. Trebuie doar să ții minte numărul dulapului. La ieșire, un șir de feonuri și oglinzi te așteaptă să te faci gigea!

În prima zi a următoarei vizite în Budapesta, în anul 2014, am fost din nou la Băile Szechenyi. Aceleași frumoase impresii!

După ce am plecat (cu greu) de la baie, am pornit către hotel. Înainte de a ajunge, însă, trebuia să mâncăm de prânz. Nu știam nimic despre localurile din zona hotelului. Am luat-o și noi de-a lungul unei străzi, la capătul căreia văzusem vreo două-trei firme de local. La primul era întuneric beznă și a apărut dintr-un fund de odaie un cetățean întunecat și el. Ne-a luat cu fiori și am tulit-o la lumină. La al doilea era afișată o prea frumoasă listă de bucate cu niște prețuri astronomice. Era restaurantul unui hotel cu prea mult ștaif ! Ei, dar la al treilea ne-a plăcut.

Localul cu papa bun

Am intrat să mâncăm la un mic local familial, ingenios amenajat. Micuț, intim, consta, de fapt, dintr-o singură încăpere mare și relativ înaltă. O platformă de scânduri și bârne solide realiza un etaj interior, cu pereții vesel pictați, cu mese rustice, foarte frumos aranjate. Mâncarea însă, papa bun cum i-am zis eu, a fost lucrul cel mai reușit din local!

Ciorbică în pâinică

Mâncarea a fost delicioasă. Supa lui Andrei, supă de ceapă, a fost adusă acoperită cu o turtă deasupra. Ciorba mea, cu văcuță, cu mazăre, cu porumb etc. a fost servită într-o pâinică rotundă și crocantă, cu un capac tăiat chiar din ea. Felul doi, niște porții pantagruelice de gulaș – pentru băieți. Unul de pui, altul de vițel, cu gălușcuțe minunat de bune (am gustat din toate porțiile, ca in poveste!). Eu am mâncat un cotlet de purcel cu cartofi copți și salată. N-a lăsat nimeni nici o firimitură, nici cât să chiorăști un șoarece!

6 comentarii

 1. Acolo se poate, la noi mai putin si se distruge cu sarg.
  Deosebite imaginile, iar ciorbita in paine e chiar faina! Nu am vazut asa ceva si la tine, sau fac o confuzie?
  Multumesc, draga Zina! O duminica placuta si o saptamana cu spor! ❤

  Apreciat de 1 persoană

  1. Acolo e altă educație. Amprenta Imperiului Austro-Ungar a rămas și va rămâne mult timp.
   Nu la mine ai văzut ciorbiță în pâinică și chiar îmi pare rău! 😀
   Să ai o săptămână pe placul tău, dragă Suzana! ♥

   Apreciază

 2. Interesante foarte aceste bazine termale. Imi place sa le admir – in sensul admiratiei pentru intreprinzatori 🙂 – dar nu ma atrag strandurile, piscinele… Prefer marea, raurile, unde apa „curge”. Pitici pe creier, deh! :))
  Despre papa, ce sa zic?! Inghit in sec si plec! 🙂 Am mancat de curand, asa ca nu plec cu papa-n gand.

  Saptamana frumoasa iti doresc, Zina draga! ❤️

  Apreciat de 1 persoană

  1. Scumpa mea, ți-aș da dreptate dacă nu aș ști că râurile și mările sunt cu mult mai poluate decât piscinele bine întreținute.
   Cât despre papa… Necazul este că eu am mâncat din ea, știu ce delicioasă este și, când văd poza aia, mi se face o poftă nebună. 😀
   Săptămână pe placul tău să ai, dragă Diana! ♥

   Apreciază

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Creează-ți site-ul web cu WordPress.com
Începe
%d blogeri au apreciat: