PARIS 2008 (1) Călătorie cu Blue Air – Cazare la hotel Citea La Vilette – Programul de vizite

Turnul Eiffel

Nu aș fi crezut că voi avea prilejul atât de curând să scriu iar în jurnalul de călătorii, dar… nu aduce anul ce aduce ceasul. Pe 27 septembrie plecăm într-o excursie de 8 zile la Paris! Întrucât am repetat vizita la Paris în anul 2012, de data aceea absolut independenți, introduc diferențele în jurnalul acesta și nu îl voi mai publica și pe acela, fiindcă multe lucruri se repetă, desigur.

27. septembrie 2008

Ajungem la aeroportul Băneasa la ora 13:30. Ne întâlnim cu reprezentantul agenției la ora 14:00, ne îmbarcăm la ora 15:00 și plecăm la ora 16:00, în loc de 15:30 cum era prevăzut inițial. După un zbor relativ plăcut (numai la noi era înnorat, în rest din ce în ce mai soare), ajungem la 18:30 la Beauvais Tille – aeroport aflat la 70 km distanță de Paris. De ce zic ”relativ”? Pentru că avionul este low-cost, iar noi stăm cu genunchii la gură, rândurile de scaune fiind îndesite ca să încapă cât mai mulți călători. Și pentru că în avion s-a aflat o ceată de rromi, cu vreo patru copii mici care au urlat tot drumul, când pe rand, când toți o dată… Patru ani mai târziu, în 2012, aveam să revenim la Paris cu un avion TAROM, mai spațios și cu mâncare mai bună și mai multă. Am avut însă ghinion de vreme rea, cu nori, ploaie, turbulențe. Când am ajuns la aeroportul Charles de Gaulle, afară erau 7 grade Celsius și ploua torențial.

La aeroport ne așteaptă ghida ”noastră”, adică a agenției de turism care ne-a adus aici. Face prezența și pornim cu autocarul spre Paris. Femeia ne dă niște explicații puerile și agramate despre frumusețile Parisului și împrejurimilor sale, ca să ne convingă să ne cheltuim bănișorii pe niște excursii. La un moment dat, mai vine încă una, să ne aburească în același scop. E o cucoană de origine română, care lucrează în Paris la o instituție și are atestat francez de ghid în Paris/Franța, ceea ce ghida agenției nu are. Abia vorbește, zici că e pe cale să-și dea duhul. Da’ și când vorbește, nu se mai oprește și spune niște gogomănii… Numai două exemple. În loc să spună cinstit că agenția a ales hotelul fiindcă este la marginea Parisului și era mai ieftin decât altele, încearcă să ne îmbrobodească spunând că e un cartier ales, în care locuiesc chiar și… scriitori. Aveam să vedem că este un cartier locuit cu precădere de negri africani și evrei. Primii muncesc în cele mai slab plătite slujbe – cameriste, vânzători în magazine mici sau la tarabe, oameni de serviciu etc. Ceilalți au mici negoțuri, în magazine întunecoase și înghesuite: cofetării cușer, carne cușer, mobilă și haine second hand etc. Cel de-al doilea exemplu. Ne îndeamnă să mergem la cumpărături la marile magazine și afirmă cu aere de primadonă că nu se poate ca o doamnă să nu aibă măcar o geantă pe care să scrie ”Louis Vuitton”. Îi privim pe tovarășii de drum. Majoritatea sunt oameni trecuți de a doua tinerețe, îmbrăcați decent, dar modest, care poate au economisit o viață ca să facă această excursie la Paris. Nu par a avea bani de genți Louis Vuitton…

De la aeroport ajungem greu la Paris. Circulația este foarte densă, dar extrem de disciplinată. Ajungem în oraș pe întuneric. Vrând-nevrând, nebăuți, nemâncați, ne…nimic, facem turul Parisului. Orașul este iluminat feeric și recunoaștem cu greu clădirile și monumentele nominalizate de ghida ”franceză”. Asta n-ar fi nimic, că e frumos și așa, dar ghida ne ucide cu vorbăria. Cel mai frumos moment a fost pauza de 10 minute pe esplanada Trocadero de la Palatul Chaillot, unde am coborât din autocar și am privit turnul Eiffel în toată splendoarea lui, cu toate luminile aprinse.

Ajungem la hotel la 22:30. Se face cazarea. Primim o cămăruță cu un pătuț așa-zis de două persoane, mai mult lat (dar nu prea lat) decât lung. Revenim la recepție. Întâmplarea și norocul face ca o tovarășă de-a noastră de drum să se trezească singură într-un apartament și să nu-i placă să stea singură. Două doamne cazate într-o cameră cu trei paturi o invită cu ele și se rezolvă. Noi cerem apartamentul și îl primim.

Apartamentul are un dormitor cu două paturi separate și un șifonier. Pe ultimul raft al șifonierului, practic pe jos, se află, încastrat în ciment, un mic seif. Ne-a fost de mare folos, am ținut banii acolo și nu am avut nicio grijă. În living sunt alte două paturi, de fapt o canapea extensibilă și un pat pliant, strâns într-un colț. Pe un birou se află un televizor, alături de care instalăm laptopul. Nu departe de birou se află o masă pentru mâncat. Livingul este deschis către hol, și e foarte luminos, peretele dinspre stradă e format numai din ferestre. În capătul dinspre hol se află o chicinetă, o mică bucătărie deschisă, cu aragaz electric, cuptor cu microunde, mașină de spălat vase și un dulăpior cu vase. Baia este mică, dar avantajul este că W.C.-ul este separat, într-o cămăruță alăturată camerei de baie – cu cadă, duș și chiuvetă. Cele două se deschid într-un foarte mic vestibul care dă în holul apartamentului. Tot în hol se mai află un dulap pentru haine și încălțăminte. Apartamentul se află la etajul patru și are toate ferestrele către bulevardul Corentin Cariou. În 2012 locuim tot aici și avem plăcuta surpriză de a regăsi hotelul renovat, cu termopane, mochete și mobilier nou, cu aparatură electrocasnică nouă în chicinetă.

După ce ne-am cazat, am ieșit să cumpărăm apă, mâncare (avem asigurat numai micul dejun) și cardul Paris Visite. Acesta este valabil timp de cinci zile pe toate mijloacele de transport pariziene, mai puțin pe RER – trenuri care duc în localitățile limitrofe – și pe funicularul ce urcă pe Montmartre. În schimb, asigură gratuități, reduceri și scutire de stat la coadă la intrarile în unele obiective turistice. A costat 40 euro de persoană. În a șasea zi ”plină”, căci atâtea avem, vom lua câte un bilet de o zi, valabil pe toate mijloacele de transport, exclusiv cele menționate mai sus.

Revenim, despachetăm bagajele, mâncăm și acum eu scriu în timp ce îmi aștept rândul la duș. Apoi, noapte bună!

Înainte de a continua jurnalul, trebuie să fac o precizare. De la bun început ne-am înțeles să folosim serviciile agenției numai pentru transport, cazare și transfer de la și la aeroport. Nu ne place nici să mergem cu turma la vizitat, nici să avem timpul limitat de alții, că doar suntem în vacanță. Nu numai atât, dar în programul agenției erau prevăzute mult mai puține obiective de vizitat decât ne doream și am reușit să vizităm noi.

Așa că, de îndată ce am aflat numele hotelului și adresa lui (fiindcă nu ni s-a spus de la bun început, ci numai cu vreo săptămână înainte de plecare), am luat harta Parisului de la o prietenă care fusese acolo și, cu ajutorul a două ghiduri turistice foarte bune (”Paris Top 10” și ”Prima oară în Europa”), am stabilit pe zile și pe ore unde mergem, ce vedem, cu ce ne deplasăm (mijloc de transport, stații), cât costă intrarea, unde vom avea gratuități, reduceri și alte avantaje cu Paris Visite.

Astfel, am stabilit să mergem să mergem la Versailles mâine, duminică, fiindcă în ghid scria că fântânile muzicale din parc funcționează numai sâmbăta și duminica. Cum sâmbăta viitoare vom pleca spre casă, nu rămânea decât această duminică.

Adăugat mai târziu. Bine am făcut că ne-am făcut un program de vizite propriu. Ne-am întâlnit cu membrii grupului numai la micul dejun. Joi, la micul dejun, am aflat că au fost duși miercuri la Versailles și nu s-au putut bucura de fântânile muzicale. Nu numai atât, dar ghida franceză fiind grăbită (probabil nu putea lipsi mult de la serviciu!), nu au vizitat palatul, ci numai grădinile. Într-o altă zi, tovarășii noștri s-au plâns că au fost duși la Louvre, ghida franceză le-a împuiat capul o jumătate de oră cu niște lucruri generale, dar savante, apoi i-a părăsit. Și cum cei mai mulți nu știau încotro s-o apuce prin mărețul și întortocheatul muzeu și nu înțelegeau explicațiile scrise de lângă exponate, s-au simțit foarte frustrați. În plus, au fost nevoiți să plătească serviciile ghidei franceze, acestea nefiind incluse în costul excursiei. Asta ne-a întărit hotărârea să facem la fel și în excursiile viitoare, dacă le vom mai face prin intermediul vreunei agenții. Slavă Domnului, știm să citim și să scriem, și ne descurcăm bine în engleză și franceză!

Urmarea: duminica viitoare

10 comentarii

 1. Cam ciudat mod de a se desfasura o astfel de excursie.
  Dar nu prea ai de ales cand grupul e organizat. Oricum o vizita la Paris chiar este ceva special!
  Si una peste alta, impresiile cred ca au fost fabuloase.
  Sanatate multa, draga Zina! Si totul sa se deruleze cat mai bine cu putinta! ❤

  Apreciat de 1 persoană

  1. Ba da, ai de ales, tocmai asta spuneam. Ne-am organizat astfel încât să folosim de la agenție cazarea, micul dejun, transbordarea de la aeroport la hotel și invers, precum și transportul cu avionul. În Paris ne-am separat de grup și am fost liberi ca păsările cerului. Firește, pentru asta a fost nevoie de o prealabilă planificare atentă. A fost minunat!

   Sănătate și numai bine, dragă Suzana! ♥

   Apreciază

   1. Abia astept sa aflu ce au vazut Irina si Andrei! 😊 In Paris sunt multe locuri care merita vazute. E un oras „suprasaturat” de istorie, de frumos, de inedit s.a.m.d.
    Buna ideea sa stea despartiti de grup pentru vizitare.

    Seara frumoasa iti doresc, Zina draga! ❤️

    Apreciat de 1 persoană

  1. Well, from what we see in the news, Paris is no longer what it used to be … Okay, the historic buildings and museums are still there, but the atmosphere on the streets has changed a lot.

   Apreciază

 2. Mă bucur că ne-ați împărtășit din experiența dumneavoastră în aceste excursii. Este foarte importantsă știi de la început anumite detalii, care te pot scuti de neplăceri enervante. Iar excursiile „organizate” de multe agenții, sunt de cele mai multe ori făcute în „dorul lelii”. Nu pot să uit o excursie cu ghid român în Grecia. Totul a fost aiurea, căci tipul era plictisit de toate și nu avea niciun chef să stea la dispoziția grupului. Deci… mai bine singuri. Dar e nevoie de o minimă documentare în prealabil.
  Sărut mâna! 🙂

  Apreciat de 1 persoană

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.