LUNGUL DRUM AL DEVENIRII. DIRIGA (1)

Cea mai mare unitate de pompare pentru extracţia ţiţeiului din Europa pusă în funcţiune de uzina Vulcan. Uzina este în faliment din 2019.
Cea mai mare unitate de pompare pentru extracţia ţiţeiului din Europa fabricată la uzina Vulcan. Uzina este în faliment din 2019.

Irina iubea științele naturii cu pasiune, dar, în egală măsură, iubea copiii. Pe parcursul carierei sale didactice avea să descopere că funcția de dirigintă i se potrivea ca o mănușă. A avut ”norocul” să ajungă târziu la catedra ei după concurs, așa că în primul an nu a avut dirigenție. Chiar dacă a lipsit mult ca urmare a accidentului (un trimestru), a avut timp să învețe cum se face dirigenția de la câțiva dascăli foarte buni.
În toamna anului următor, deși nu se refăcuse bine după accident, Irina a primit dirigenția la o clasă a V-a. Școala avea o politică a ei privind literele claselor. La clasa I, din principiu, părinții doreau clasa cu litera A pentru copiii lor, prejudecata fiind că este cea mai bună, că are cea mai bună învățătoare. La școala Irinei, cea mai bună învățătoare primea clasa cu litera C. Urmau A, B, până la E sau F (populația școlară era mare pe vremea aceea, era generația ”decrețeilor” – copiii născuți în urma decretului care interzicea avortul).
Desigur, cel mai bun diriginte primea cea mai bună clasă (deși ar fi trebuit să primească cea mai slabă clasă, pentru binele copiilor). În anul acela, Irina a primit la dirigenție clasa a V-a A. O clasă cu copii de toate felurile. Școala era mărginașă, la o stație distanță de capătul tramvaiului. Primea copii de la un cvartal de blocuri în care locuiau cu chirie muncitori și tehnicieni de la fabricile și uzinele din sector, mai ales Electromagnetica și Vulcan, apoi de la un cvartal de blocuri cu apartamente proprietate personală, în care locuiau intelectuali – de la prezentatori la Radio la artiști plastici, medici, profesori universitari, cadre de conducere la IFA -, dar primea copii și din străzile cu case, unde populația era de toate ocupațiile și culorile.
Clasa Irinei avea copii din toate categoriile. Învățătoarea se ocupase de toți, stăpâneau bine aritmetica și gramatica limbii române, noțiunile generale de științe. Desigur, erau și vârfuri, erau și abisuri. Cel mai adânc abis era un copil care avea probleme vizibile și insurmontabile, din genul celor care ascultă cu gura deschisă (din care curge saliva) și nu înțeleg nimic, nici nu răspund nimic. Învățătoarea se lăsase înduplecată de părinții lui și îl trecuse an după an. La clasa a V-a erau vreo doisprezece profesori, care țineau neapărat ca elevul să își însușească un minimum de cunoștințe. El nu putea, așa că a rămas repetent.
Cum primise deja un colectiv bine sudat, Irina s-a preocupat mereu să păstreze coeziunea lui. Au contribuit mult la aceasta activitățile educative din afara orelor de dirigenție. A fost cu copiii la muzee, a vizitat cu ei fabricile și uzinele din sector. Nu poate uita reacția unui elev cu rezultate mai modeste la învățătură când au vizitat uzina ”Vulcan”. Imaginile de acolo, mai ales de la turnătorie, fuseseră cam înfricoșătoare. Când au ieșit, băiatul i-a spus Irinei ”Mă pun cu burta pe carte, nu vreau să ajung aici.” Așa a și făcut. A învățat din ce în ce mai bine, a intrat la liceul de aviație numit Industrial nr. 3, astăzi ”Henri Coandă”, și a devenit mecanic de avioane. Irina și-l mai amintește pe P.C. și pentru altceva. Cam la vremea când era în ultima clasă de liceu, el a venit la școală de 8 Martie și i-a oferit Irinei un ghiveci cu zambile și o felicitare cu textul ”Dumneavostră nu îmbătrâniți, ci doar înaintați în vârstă!”.
Și iată, amintirea acestui copil îi aduce după sine și pe alții. D.B. – delicată, sensibilă, inteligentă, sfărâmată ca o scoică între pietrele ambiției și neînțelegerilor dintre părinți. C.P. – aparent insensibil si refractar la încercările Irinei de a-l ajuta, i-a păstrat acesteia o amintire frumoasă; de ani de zile este primul care o felicită pe FB de ziua ei sau cu alte ocazii. L.C. – extrem de tenace (nu tocilară), și-a împins prin muncă asiduă limitele intelectuale; la limba franceză, însă, n-a fost chip să deprindă accentul, era vestită pentru al său ”lio” pentru articolul le. L.B. – Minte strălucită, serios, muncitor, cu mare plăcere de a-și ajuta colegii, azi doctor inginer, cadru didactic universitar. M.D. – copil cu mari posibilități intelectuale, ușor handicapat de lipsa oricarui ajutor din familie și marcat de faptul ca venea la școală dintr-o comună adiacentă Bucureștilor; porecla ”țăranul” îl jignea și îl durea, dar adversitatea nemeritată din partea colegilor l-a determinat să progreseze enorm în cei patru ani de gimnaziu. T.L. – brânză bună în burduf de câine, inteligent și capabil de rezultate foarte bune, dar atras de cei mai slabi și indisciplinați elevi din clasă; i-a rămas în memorie Irinei cât de uimit a fost de faptul că, la o convorbire cu tatăl lui, în prezența lui, a vorbit foarte frumos despre el, evidențiind calitățile sale. O.B. – frumoasă și deșteaptă, cu talent literar deosebit, dorea să devină profesoră de limba română; astăzi este magistrat.

Va urma

 

10 gânduri despre „LUNGUL DRUM AL DEVENIRII. DIRIGA (1)

 1. Cred ca e un sentiment minunat, pentru profesori (si nu numai) sa fie stimati de elevi, recunoscuti pe strada, peste ani, de fosti elevi. La fel de minunat trebuie sa fie si sentimentul ca au contribuit la un viitor frumos pentru copiii carora le-au calauzit pasii la un moment dat.

  Duminica frumoasa iti doresc, Zina draga! ❤️

  Apreciat de 1 persoană

  1. Da, Diana. Este un sentiment care te face să uiți absolut toate greutățile pe care le-ai întâmpinat.

   Săptămână excelentă, draga mea! ♥

   Apreciază

 2. Este atat de complicat sa modelezi suflete! Dar este atat magnific acest efort! Eu asa il vad!
  Multumesc, draga Zina pentru inceputul acestui drum! Al devenirii… Alt cuvant frumos si important!
  O saptamana excelenta sa ai! ❤

  Apreciat de 1 persoană

  1. Complicat și magnific! Ai găsit cele mai potrivite cuvinte. ☺
   Să ai și tu o săptămână excelentă, dragă Suzana! ♥

   Apreciază

 3. Nu mi-am imagine ca profesorii retin peste timp atat de multe nume si caractere.
  Felicitari pentru frumoasa povestire!

  Apreciat de 1 persoană

  1. Mult mai multe. ☺ Mulțumesc frumos!

   Apreciază

 4. Teachers can be such an important part of everyones life, but sadly not too many let that occur these days, at least not in our country. I have fond memories of so many teachers that impacted my life.

  Apreciat de 2 persoane

  1. This regret is felt in almost every country in the world, Brian.
   Thanks for visiting and commenting!

   Apreciază

 5. Minunate amintiri, din anii în care un profesor tudește la modelarea și formarea unor copii! Fiecare generație păstrează în memorie momente și chipuri unice. Iar dacă peste ani, măcar unii dintre elevii de odinioară își amintesc cu respect și recunoștință de dascălii lor, măcar în anumite momente ale anului, mulțumirea este uriașă! Simți cu putere că nu te-ai străduit în van.
  Sunt foarte bucuros să pomenesc pe profesorul meu de fizică din liceu, cu care schimb zilnic mesaje pe telefon. În prima zi de școală am fost îngrozit de figura sa, ce mi se părea fioroasă de-a dreptul. A reușit să mă facă să iubesc fizica și am păstrat o relație atât de frumoasă, după atât de mulți ani…
  Sărut mâna și zile frumoase, doamna Zina! 🙂

  Apreciat de 1 persoană

  1. Felicitări, Alex! Faci parte din tabăra mea! 😀

   Apreciază

Scrie-mi dacă ți-a plăcut și, eventual, dă mai departe!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Creează-ți site-ul web cu WordPress.com
Începe
%d blogeri au apreciat:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close