UN NOU ÎNCEPUT

Toate bune și frumoase, problemele financiare s-au rezolvat, datoriile s-au plătit, inclusiv la bancă, dar Irina a rămas cu un of la inimioară după casa de la munte, iar Andrei a simțit asta. Nu a uitat nici scena de la despărțirea de casa de pe Zamora. Așa că, în primăvara următoare, a plecat de câteva ori la Bușteni, fără să-i spună nimic Irinei. În general era un om ocupat, lucra adesea și în weekend, așa că Irinei nu i s-a părut nimic deosebit. Numai că, într-o duminică dimineață, Andrei i-a spus Irinei să se îmbrace bine, călduros adică, fiindcă au de făcut un drum la Bușteni. Crezând că a mai rămas ceva de rezolvat pe acolo, Irina nu și-a pus și nu a pus nicio întrebare.

La Bușteni îi aștepta vecinul lor, nea Gicu. Abia când au coborât din mașină i-a spus Andrei Irinei despre ce era vorba: văzuse cât a suferit ea în tăcere după casa vândută și căutase, cu ajutorul lui nea Gicu, niște terenuri de vânzare, fiindcă voia să facă o nouă casă. Și așa au luat iar un teren. De data asta mult mai mic, dar suficient pentru o căsuță și o grădinuță, pe o stradă liniștită, dar care dădea în centrul orașului. Terenul avea, însă, vedere la muntele Caraiman. Pe Irina, Andrei a implicat-o numai la încheierea actelor la notariat și la proiectul casei. În rest, s-a ocupat numai el, ajutat de nea Gicu și de Radu, nepotul lui Tataia. La 24 decembrie, descindeau la noua casă, ei trei, plus cei doi căței. Nea Gicu adusese mobilierul și tot ce îi mai lăsaseră în păstrare și dăduse drumul la centrală (aici aveau centrală pe gaze) ca să găsească casa primitoare și caldă. E drept că, pe hol și pe scări, unde era mai rece, apa curgea pe pereții încă neuscați, e drept că mai lipseau multe, dar ei erau fericiți și nu le păsa de nimic.

Au împodobit bradul în seara aceea, seara de Ajun, (nea Gicu le adusese un brad din pădure cum le-a adus în fiecare an cât au avut case în Bușteni). A doua zi i-au poftit la masa de Crăciun pe toți cei care îi ajutaseră la casă. Firește, mâncarea o gătiseră la București, aici doar au încălzit-o pe plita electrică, încă nu aveau mașină de gătit.

Dolly și Dodo au fost cei mai fericiți căței, aveau din nou curtea lor și, mai ales, aveau o scară cu trepte mici de înălțime, pe placul inimii lor de teckeli. Scara  fusese făcută de două ori. Prima oară cu trepte mai puține și mai înalte. Când a văzut-o Andrei, și-a dat seama că va fi incomodă și pentru Irina și pentru căței și l-a pus pe nenea care o făcuse să o strice și să facă alta, mai confortabilă pentru toată lumea. A fost nu numai pe placul Irinei și cățeilor, dar și al mamei Irinei și al mamei lui Andrei.

… Și a început o lungă și fericită perioadă de amenajare a casei și a curții. Mai întâi în weekenduri și vacanțe; după câțiva ani, pe parcursul întregului an, după cum se va vedea mai departe.

Casa avea la parter o cameră mare, sufrageria, din care au separat cumva bucătăria, înălțând o estradă mărginită de un bar, amândouă din lemn natur. Pe estradă: chiuveta, mașina de gătit, masa de bucătărie, trei dulapuri de bucătărie. În sufrageria propriu-zisă, o masă extensibilă cu o canapea-colțar și scaune, două fotolii, o canapeluță, o măsuță cu televizorul, un mic birou cu laptopul. Sufrageria și cele două dormitoare de sus aveau dușumele și lambriuri de brad, lambriuri ce alternau cu mici zone de perete dat cu var alb, de exemplu între ferestre. Ferestrele au fost întâi obișnuite, apoi din termopan cu lemn, iar una dintre marile plăceri ale Irinei, cât au stat acolo, era să lăcuiască tot acest lemn periodic.

Încet-încet au început să îmbrace casa și curtea. Au izolat casa cu expandat și au vopsit-o într-o dulce culoare crem, potrivită cu maro-ul tocăriei. La balcon au lăsat, în peretele exterior al acestuia, trei deschideri in formă de romb, ca un model, prin care cățeii scoteau capul și priveau, spre marea distracție a trecătorilor. Au apărut perdele și draperii, pături de lână de la fabrica din Azuga (azi dispărută în neant…), un colțar pentru suveniruri la cotul scării, două biblioteci mari, cu uși pline în partea de jos și uși cu geam în partea de sus, bicicleta medicală pentru genunchiul Irinei etc.etc.

Nici curtea nu a fost uitată. Terenul fiind lung și îngust, au plasat casa cam pe la jumătatea lui. În față era loc cât să încapă două mașini, în dreapta aleii șerpuite, așternute cu pietriș alb, ce ducea de la poartă la intrarea în casă. În stânga aleii, era un spațiu verde îngust, dar destul ca să adăpostească o tuie devenită copac în câțiva ani, iarbă, flori și cișmeaua.

Partea din spate a curții era ceva mai mare decât cea din față. Aici a creat Irina grădina, pe un teren neted ca în palmă, fără nimic altceva decât iarbă. Dat fiind că pe trei părți dincolo de gard erau curțile vecinilor, a plantat de jur împrejur flori, arbuști și copaci, iar în mijloc a rămas covorul de gazon pe care se aflau masa de grădină, scaunele și balansoarul. De mare ajutor i-au fost nea Gicu, apoi vecinul de la care cumpăraseră terenul și fiul vecinului dinspre stradă. În fundul grădinii au plantat un gard viu des, din hibiscus, care i-a răsfățat cu flori mov, albe și roșu-auriu. În fața acestui gard viu au plantat scoruși, bucuria vizuală a tuturor când au început să facă ciorchinii de boabe roșii, dar și bucuria gustativă a graurilor.  De jur împreujur au apărut, pe rând, tufe de lilieci albi, forsiția, coacăze, zmeură, iasomie, ba chiar și un rododendron. Printre ele: bujori (unul alb, unul roz și unul roșu), dalii mov, crizanteme cărămizii. O notă aparte o făcea o tufă de leuștean, deliciul ciorbelor. Chiar în spatele casei, adăpostit de vânt și bătut de soare mare parte din zi, un mare strat cu trandafiri, fiecare de altă culoare (mov, alb, roșu, portocaliu, galben), iar la baza lui, jardiniere cu căpșuni, altă bucurie a graurilor. De la ușa casei, pe lângă o mare ladă cu capac căptușit cu tablă, în care țineau uneltele de grădină, mergea către grădină o alee din lespezi de piatră. Ea trecea, chiar la intrarea în grădină, pe sub o boltă de mâna-Maicii-Domnului. Terenul se îngusta chiar în dreptul acestei intrari, astfel că din față nu se vedea grădina și cel care pătrundea în ea pentru prima oară rămânea uluit de raiul care se ascundea după casă.

Minunea asta de casă a fost salvarea lui Andrei. În ianuarie 1990 a făcut primul AVC. S-a tratat, s-a recuperat și și-a reluat activitatea în mod normal. După doisprezece ani, l-a făcut pe al doilea. A scăpat cu bine și de acesta, și-a reluat activitatea, dar după scurt timp, și-a dat seama că nu mai merge. S-a hotărât cu greu, dar s-a hotărât până la urmă și iată-l ”tânăr” general pensionar.

Irina avusese și ea mari probleme de sănătate în ultimii ani, ajunsese să nu mai poată merge decât cu ajutorul bastonului. Stătuse mult timp prin spitale (fără prea mari rezultate) și, într-o zi, doctorița ei i-a spus că ar trebui să se pensioneze medical. Așa a făcut. În scurtă vreme au luat o hotărâre. Ionuț era de-acum mare, terminase facultatea, chiar ar fi avut nevoie să locuiască singur, măcar o vreme. Și-au făcut bagajele, au luat bonsaiul și cățelul Dodo (Dolly murise, răpusă de cancer) și s-au mutat la Bușteni. A fost greu la început și pentru ei și pentru Ionuț, dar, încet-încet, s-au obișnuit.

10 gânduri despre „UN NOU ÎNCEPUT

 1. Multe lucruri se intampla in viata, cu bune si cu rele si iarasi cu bune. Oricum ar fi, trebuie sa ne gandim doar la bine, ca altfel o luam pe alaturi. Oricum o astfel de mutare presupune mult curaj si am toata admiratia pentru el.
  O saptamana frumoasa, draga Zina! ❤

  Apreciat de 1 persoană

  1. Mulțumesc! Trebuie să recunosc că sunt impresionată de cuvintele de admirație, ale tale și al Dianei. Ați fost pe aceeași lungime de undă. ☺

   Săptămână excelentă, dragă Suzana! ♥

   Apreciază

 2. Fiind cu gandul tot la „casa-casa-casa” am citit vizualizand toate amenajarile facute – mai ales in gradina. 😊

  In viata majoritatii oamenilor exista urcusuri si coborasuri, dar parca in viata Irinei si a lui Andrei „frecventa oscilatiei sinusoidale” e mai mare decat in cazul altora. Toata admiratia pentru puterea lor de a merge inainte si de a se bucura de viata! ❤️

  Iti doresc sa aveti o saptamana minunata, Zina draga!

  Apreciat de 1 persoană

  1. Diana, ăsta e doar vârful vizibil al icebergului… Mulțumesc pentru admirație, dar puterea aceea a inclus și multă suferință. Poate am să povestesc mai multe și despre asta.

   Săptămână excelentă, draga mea! ♥

   Apreciat de 1 persoană

 3. Uf. E partea caldă şi partea mai puţin bună care a generat-o şi nici nu ştiu cum să le cântăresc, dar cumva cred că lucrurile s-au aşezat. Multe schimbări şi greutăţi.

  Apreciat de 1 persoană

  1. ☺ S-au așezat temporar, după cum se va vedea mai departe.

   Apreciat de 1 persoană

 4. Istoria unei vieți de om, cu urcușuri și coborâșuri, cu bucurii și mai ales cu cumpene și încercări… Și acele momente când musai lucrurile trebuie luate de la capăt. Cum este mutatul într-o casă nouă, într-o altă localitate…
  Multă, multă sănătate și numai bine! Este atât de important ca omul să aibă parte și de răgazul de a se liniști și de a trăi mulțumit de munca lui, după toate zbaterile și sacrificiile.

  Apreciat de 1 persoană

  1. Acum, după tot ce știu și tot ce am trăit, cred că pot să spun fără a greși că zbaterile nu se termină decât atunci când se termină și viața…

   Apreciază

 5. Frumoase si emotionante descrieri! Am rămas cu gândul la căpsunii din jardiniere
  Felicitări!

  Apreciat de 1 persoană

Scrie-mi dacă ți-a plăcut și, eventual, dă mai departe!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Creează-ți site-ul web la WordPress.com
Începe
%d blogeri au apreciat:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close