LECȚII. BANCHETUL

Ca și astăzi, și pe vremea când Irina a terminat clasa a XII-a elevii și profesorii sărbătoreau absolvirea printr-un banchet.
Cum diriginta din clasa a XII-a nu s-a gandit nicio clipă să organizeze un banchet pentru clasa ei, o parte din elevi s-au înscris la clasele pe unde aveau prieteni și diriginții au fost de acord.

Tatăl Irinei era un om cu concepții foarte stricte în ceea ce privește prietenia dintre o fată și un băiat, fie ei de 18 ani. Nu numai atât, dar, indiferent de motiv, Irina nu avea voie sa vină acasă mai târziu de ora nouă seara, ori banchetele începeau pe la opt. După îndelungi insistențe, a acceptat cu greu să lase fata la banchet. Numai că nici ea, nici mama, nu i-au spus că este banchetul organizat de clasa lui Andrei, părea subînțeles că este banchetul clasei ei.
Zis și făcut. A plecat Irina fericită de acasă, mai mult plutind decât mergând. Purta o rochiță mini, din mătase naturală, cu picățele roz, gri perlă și albe, cu mâneci trei sferturi terminate cu două volane, unul din materialul rochiței și cel de dedesubt din voal roz. Avea pantofiori și gentuță albe, din piele, toate nou-nouțe. Mama o dusese la coafor și se simțea ca o prințesă.
Când a ajuns la restaurantul unde se ținea banchetul, o parte dintre profesori și elevi erau deja acolo și au admirat-o cu toții. Diriginta lui Andrei a întâmpinat-o bucuroasă, o plăcea pe Irina și admira frumoasa prietenie dintre cei doi tineri, prietenie ce dura deja de trei ani și era cunoscută și admirată de tot liceul, mai puțin de diriginta Irinei.
În timp ce stăteau cu toții de vorbă, așteptând să fie invitați în salonul rezervat, acasă la Irina se petrecea o mică tragedie. Diriginta ei, informată de vreuna dintre turnătoarele din clasă formate de ea, dăduse telefon și răspunsese tatăl Irinei.
– Bună seara! Sunt diriginta Irinei.
– Bună seara! Ce s-a întâmplat? întrebase tatăl, îngrijorat.
– Știți unde este fiica dumneavoastră?
– Da, este la banchetul clasei.
– Nu, nu este acolo, clasa ei n-a făcut niciun banchet. Este la banchetul clasei prietenului ei, Andrei, la restaurantul X. Bună seara!
Furios că fusese mințit și că fata era cu Andrei, tatăl Irinei a și pornit către restaurantul cu pricina. Toată lumea se așezase deja la masă și așteptau să fie aduse aperitivele. A scos-o pe fată din salon și a trimis-o imediat acasă. Irina a plecat plângând în hohote. Andrei a ajuns-o din urmă, a condus-o acasă și a încercat zadarnic să-i aline supărarea. Diriginta lui Andrei și alte câteva profesoare au stat mult de vorbă cu tatăl Irinei și l-au convins ca a făcut o greșeală. Într-un târziu a plecat acasă. Irina se culcase deja, cu lacrimile uscate pe obraji.
A doua zi de dimineață, tatăl Irinei i-a cerut fetei iertare și s-a condamnat singur că a căzut în plasa intrigantei. Sigur că Irina nu a avut ce să mai spună, avusese și ea o parte din vină, dar nu a uitat niciodată banchetul ratat din cauza răutății acelei femei și obtuzității tatălui ei.
********

8 gânduri despre „LECȚII. BANCHETUL

 1. Ooof-of! Ai povestit atat de fain incat am simtit teribila tristete a Irinei! De la \”culmile fericirii\” – dupa atatea pregatiri intense, cu inima batand tare-tare de fericire – la abisul \”trimiterii acasa\”. Cat de tare dor astfel de trairi… Pe de alta parte, e aici si o dovada ca dragostea (pentru oricine) 🙂 e indelung rabdatoare si iertatoare. 🙂

  Apreciat de 1 persoană

 2. Ce întâmplare dramatică! Cu regulile stricte ale altor vremuri. Severitatea de atunci a părinților… nici nu putea fi luată în discuție. Ce „biruință” extraordinară era atunci când adolescentul reușea să obțină o „excepție” de la regulă.
  În antiteză cu acele timpuri, ce libertinaj iresponsabil în vremurile de acum! Nici așa nu-i bine!
  Mi-ați stârnit multe amintiri de demult….
  Sărut mâna și zile frumoase! 🙂

  Apreciat de 1 persoană

  1. Se pare că e greu de menținut în echilibru balanța educației. Totuși, acum sunt de părere că este de preferat acel mod de educație decât lipsa de educație de astăzi. Noi am ieșit oameni de nădejde, cu succes în profesiile noastre, cu familii statornice, cu copii crescuți de mama și de tata împreună, cu preocupări frumoase: lectura, artele, bricolajul etc.etc.
   Astăzi profesia cea mai de succes este să faci bani cu orice preț, familia e ba uniparentală, ba cu doi tați sau două mame, iar preocupările dominante sunt moda, slăbitul, mersul prin cluburi, mâncarea, băutura, sexul și drogurile.
   Sănătate și numai bine!

   Apreciat de 2 persoane

Scrie-mi dacă ți-a plăcut și, eventual, dă mai departe!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.