FRICA

 

Până în urmă cu câțiva ani, tanti Nuți îi mai făcea menajul Irinei. Pe urmă au năpădit-o bolile și n-a mai putut să muncească. Era o femeie cumsecade, blândă și săritoare. Stătea singură și marea ei plăcere era să stea la taifas cu vecinele din bloc.

Copiii, un băiat și o fată, erau la casele lor, aveau și ei copiii lor. Când mai putea să muncească și să le mai dea un ban, veneau pe la ea sau măcar îi dădeau câte un telefon. Acum nu mai au timp, sunt ocupați cu serviciile și cu copiii. Câteodată o mai sună Irina sau vreo altă fostă clientă să o întrebe de sănătate și se bucura tare mult. Se bucură mai ales de Irina, fiindcă i-a rămas lipită de suflet. De altfel este singura pe care o sună și ea, fiindcă știe că nu se supără și îi face plăcere să vorbească cu ea.
Acum, de când cu coronavirusu’, tanti Nuți stă numai în casă, în mica ei garsonieră de pe timpurile când se făceau locuințe de confort III. Adică o cameră de vreo 20 de metri pătrați înăuntrul căreia s-au mai tras două ziduri ce despărțeau o bucătărioară și ”baia”: o cămăruță fără aerisire directă, în care se aflau w.c-ul, o chiuvetă mică și un duș. Cadă nu exista deloc, dușul îl făcea direct pe gresie, în fața chiuvetei, unde se afla scurgerea de apă.
De când se trezește și până când se culcă, tanti Nuți lasă televizorul să meargă, altfel n-ar putea să îndure singurătatea. Ascultă și privește toate știrile, toate talk-show-urile. De dimineață până seara aude încontinuu: câți au murit de covid19, câți s-au infectat, câți sunt la izolare, câți în carantină. Ce măsuri să se respecte. Ce au pățit cei care nu le-au respectat. Ce va păți toată lumea fie că le respectă sau nu. Că toți trebuie să se îmbolnăvească pentru imunitate. Numai că bătrânii vor muri fiindcă nu vor rezista și la covid19 și la bolile lor cronice. Tanti Nuți are aproape șaptezeci de ani. Tanti Nuți are astm bronșic. Are poliartrită reumatoidă. Are hipertensiune și a suferit un infarct cu câțiva ani în urmă.
Într-o noapte se scoală tușind des și sec. Buimacă, îi îngheață sângele în vine, speriată că a luat coronavirusu’. Tot învârtește în minte prilejurile cu care ar fi putut să-l ia. Când a fost la farmacie?… Dar își pusese mască și mănuși și le aruncase imediat ce se reîntorsese. Când i-a adus băiatul vecinei de alături cumpărăturile de la Mega ?… Dar nici nu l-a văzut, a lăsat sacoșa pe ștergătorul învelit într-o cârpă cu clor, a sunat și a plecat. Când a ieșit să ducă gunoiul și a vorbit cu o vecină?… Dar stătuse la mare distanță de ea.
Într-un târziu își dă seama că uitase să își ia doza de spray antiastmatic. Se târăște cu greu la baie, ca un crab, că o dor groaznic genunchii, și își dă cu spray în gură. Se întoarce și se culcă. În scurt timp respirația i se ușurează, i se ușurează și sufletul speriat și adoarme la loc.
După o vreme, tanti Nuți se trezește lac de transpirație. Tot corpul îi este fierbinte. Își spune speriată că are febră și că a luat coronavirusu’. Aprinde veioza să își pună termometrul și dă cu ochii de caloriferul electric. Îi dăduse drumul de cu seară, să aibă un pic de căldură la culcare, și uitase să îl oprească, de asta era așa de încinsă. Oprește caloriferul și se culcă.
Nici nu adoarme bine și începe să o mănânce pielea pe un braț. Aprinde iar lumina și se uită, era o mică pată roșie și umflată. Se panichează iar, că tocmai se anunțase că boala aia se manifestă și cu pete roșii pe piele. Se dă iute cu Fenistil și mâncărimea se calmează, probabil o ciupise vreo gâză.
Dărâmată, tanti Nuți se trezește dimineață și o sună pe Irina. Îi povestește ce trăise în noaptea aceea și încheie:
– Dacă o să mă găsească moartă în casă, să știi și să le spui la toți că n-am murit nici de covidu ala, nici de alte boli. Am murit de frică.
********

6 gânduri despre „FRICA

  1. Oooooh! Cat de bine ai descris starile prin care trec cei mai multi varstnici singuri! E teribila aceasta frica inoculata zi de zi! Unii dintre varstnici refuza sa evite stirile, de teama sa nu piarda vreo noua lege care le interzice ceva, ei sa nu stie si apoi sa plateasca o amenda mai mare decat pensia lor! Daca n-o sa-i ucida tensiunea crescuta sigur le va scurta viata… :(Zi senina iti doresc, Zina draga!

    Apreciază

  2. Sunt multe frici generatoare de panică. Tanti Nuți e norocoasă că are pe cineva care are răbdare să o asculte, să o incurajeze.Sănătate!P.s.Multumesc pentru cele doua idei: cârpa cu clor si Fenistil!

    Apreciază

  3. Frica și panica sunt cele mai rele, mai ales în aceste vremuri atât de tulburi. Iar cei singuri, care nu au pe nimeni prin preajmă, trăiesc cu această teamă paralizantă, că ar putea să moară singuri, neștiuți de nimeni… Ca biata tanti Nuți… Multă sănătate și numai bine! 🙂

    Apreciază

Scrie-mi dacă ți-a plăcut și, eventual, dă mai departe!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.